Makale yazıları Vücudum köle olsa da düşüncelerim özgürdür.
Makaleci olmak icin bir yerden baslaman lazim!
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (10 inceleme, ortalama: 4,00)

Divan-ı Hümayun, devletin siyasi, ekonomik, askeri, mali sorunlarının tartışıldığı ve karara bağlandığı bir meclistir. Bu meclise Veziriazam, Kazasker, Nişancı, Kaptanı Derya, Defterdar, Yeniçeri ağası ve Şeyhülislam katılırdı.

Bu kişilerin Görevlerini sıralarsak,

Veziriazam; Padişahtan sonraki en yetkili kişi ve Padişahın vekilidir. Osmanlıdaki örfi hukuk Veviriazam sayesinde düzenlenirdi. Padişah sefere çıktığında yetkisi genişlerdi ve Divan-ı Hümayuna başkanlık yapardı. ( Günümüzde Başbakana benzetebiliriz. )

Nişancı; Tapu Kadastro kayıtlarını tutardı. Emrindeki kalemlerle yazışmaları düzenlerdi. ( Günümüzdeki İç işleri Bakanına benzetebiliriz. )

Defterdar; Anadolu ve Rumeli defterdarı olmak üzere iki defterdar vardı. Hazine ve malların kayıtları onun tarafından yapılırdı. ( Günümüzdeki Maliye Bakanlığına benzetebiliriz. )

Şeyhülislam; Dini konularda yüksek yetkilere sahip olan kişiydi. Osmanlı ordusu için savaştan önce Fetva çıkarırdı. ( Günümüzdeki Diyanet işleri’ne benzetebiliriz. )

Kaptanı Derya; Denizcilikte atamaları yapardı, hüküm yazma ve tuğra çekme yetkisi vardı. Derya kalemine bağlı tımarların dağıtımını yapardı. ( Günümüzde amirale benzetebiliriz. )

Yeniçeri Ağası; İstanbulun güvenliğinden sorumluydu. Yeniçerilere emir verirdi. Divan toplantılarına katılabilme yetkisi vardı. ( Günümüzde İstanbul Genel Müdürlüğüne benzetebiliriz. )

Kazasker; Divandaki davalara bakardı. ( Günümüzde Adalet bakanına benzetebiliriz. )

Benzediğini sandığımız konular:

  1. Sosyal sorumluluk projeleri Sosyal sorumluluk projeleri günümüz şeklinde eskiye oranlarla kıyaslarsak...
  2. Atatürk’ün Gerçek soyağacı Atatürk’ün soyağacı 85 yıl sonra yayımlandı Soyağacı, başta...
  3. Ülkemizde Terör Sorunu Ülkemizde 30 yıldan fazladır süren terör sorunu çok...
  4. Osmanlıda Eğitim Osmanlıda eğitim devlet okullarında verildiği gibi camiler, tekkeler,...
  5. TARİH İLE ÖYKÜ – 1 Günümüz dünyasında, artık insanlar tarih değil öykü okuyor....

62 Yorum “Divan-ı Hümayun Üyelerinin Görevleri

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  • Bizi Takip Edin!
  • Anketimize katilin!

    Sizce En Kaliteli Web Tarayicisi Hankisi ?

    View Results

  • incelemeler
  • Resim Galerileri
  • En çok görüntülenenler
  • Son Yazılar
  • Son 5 Yorum




  • Forgot?
    Kayıt Ol



  • 55/0,298